IKEA în Confruntare cu Acuzațiile Greenpeace Privind Utilizarea Lemnului din Pădurile Carpaților

IKEA în Confruntare cu Acuzațiile Greenpeace Privind Utilizarea Lemnului din Pădurile Carpaților

Retailerul suedez de mobilă IKEA se confruntă cu acuzații serioase din partea organizației de mediu Greenpeace, care susține că lemnul folosit pentru producția de mobilă provine din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, inclusiv din zone protejate Natura 2000. În urma unei investigații detaliate, Greenpeace a identificat că produse IKEA populare, precum umerașele Bumerang și scaunele Ingolf, ar fi fabricate cu lemn extras din aceste păduri cu o mare valoare de conservare.

Activiștii Greenpeace au urmărit traseul lemnului de la pădurile din România până la magazinele IKEA din 13 țări europene, folosind certificate de tăiere, imagini din satelit și analize ale depozitelor de cherestea. Ei au descoperit că șapte producători externi care colaborează cu IKEA se aprovizionează cu acest lemn, iar produsele lor ajung să fie comercializate pe scară largă.

Greenpeace atrage atenția asupra faptului că doar 2,4% din aceste păduri sunt protejate oficial, în timp ce restul sunt expuse riscului de defrișare. Organizația a făcut apel la IKEA să-și modifice practicile de aprovizionare și să își îndeplinească promisiunile de sustenabilitate făcute clienților.

În răspunsul său, IKEA a declarat că lemnul ilegal și practicile forestiere iresponsabile nu fac parte din lanțul lor valoric și că vor investiga orice dovezi în acest sens. Compania a subliniat că, în cazul în care se constată nereguli, va lua măsuri imediate, inclusiv prin încheierea relațiilor comerciale cu furnizorii implicați.

Această situație pune în lumină provocările cu care se confruntă companiile în asigurarea unui lanț de aprovizionare sustenabil și responsabil față de mediul înconjurător, în special în domeniul exploatării forestiere.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;