Germania Întărește Apărarea Europei: Trupe în Lituania și Achiziții Militare de Miliarde de Euro

Germania Întărește Apărarea Europei: Trupe în Lituania și Achiziții Militare de Miliarde de Euro

Germania își consolidează rolul de lider în apărarea europeană, răspunzând la amenințările de securitate prin investiții strategice și desfășurarea de trupe. Într-o mișcare care a stârnit reacții din partea Rusiei, Germania a anunțat planuri de a desfășura o brigadă complet echipată de 5.000 de militari în Lituania, un stat membru NATO cu frontiere directe cu Rusia și Belarus. Kremlinul a etichetat această decizie ca fiind una care va „escalada tensiunile” în regiune.

Această inițiativă vine în contextul unor eforturi mai ample de întărire a apărării europene, în urma agresiunii militare rusești în Ucraina. Germania a arătat că este pregătită să își asume responsabilități mai mari în cadrul NATO, asigurând și repararea tancurilor Leopard 2, folosite de Ucraina în conflictul cu Rusia.

Pe lângă desfășurarea trupelor, Germania a anunțat și achiziții militare semnificative în valoare de șapte miliarde de euro. Acest pachet include două fregate F126 și 900 de transportoare blindate Fuchs, cu livrările programate să înceapă din 2025. Aceste măsuri subliniază determinarea Berlinului de a-și moderniza forțele armate și de a contribui activ la securitatea colectivă.

Aceste demersuri sunt susținute de un fond special creat de cancelarul Olaf Scholz, în valoare de 100 de miliarde de euro destinat achizițiilor militare, care a permis Germaniei să atingă obiectivul NATO de cheltuieli militare de 2% din PIB. În plus, ministrul Finanțelor, Christian Lindner, a asigurat că bugetul militar va rămâne la un nivel robust și după 2025.

În concluzie, Germania își afirmă poziția de forță în cadrul alianței NATO, investind în apărarea Europei și contribuind la descurajarea amenințărilor externe, în special în contextul tensiunilor cu Federația Rusă.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;