Escaladarea Conflictului din Yemen: SUA și Marea Britanie Răspund la Atacurile Houthi

Escaladarea Conflictului din Yemen: SUA și Marea Britanie Răspund la Atacurile Houthi

Într-un context internațional tensionat, SUA și Marea Britanie au efectuat o operațiune militară comună, vizând 36 de ținte ale rebelilor houthi din Yemen. Această mișcare, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 februarie, reprezintă a treia acțiune concomitentă a celor două puteri împotriva insurgenților susținuți de Iran.

Utilizând avioane de luptă F/A-18 și nave de război, inclusiv distrugătoarele USS Gravely și USS Carney, forțele armate americane și britanice au lansat rachete Tomahawk asupra lansatoarelor de arme, site-urilor radar și dronelor houthi. Aceste atacuri au fost coordonate de pe portavionul USS Dwight D Eisenhower și din Marea Roșie, potrivit declarațiilor oficialilor americani publicate de New York Times.

În ciuda acestor acțiuni, Iranul a criticat vehement operațiunile, susținând că ele contravin politicii declarate a SUA și Marii Britanii de evitare a unui conflict extins în Orientul Mijlociu. Oficiali iranieni au acuzat cele două țări de alimentarea haosului și instabilității în regiune, mai ales prin susținerea Israelului în conflictul din Gaza.

Răspunsul grupării Houthi nu a întârziat, un oficial de rang înalt avertizând că vor urma riposte la agresiunile americano-britanice. Aceste tensiuni vin în urma unui atac cu dronă care a avut loc săptămâna trecută și care a vizat o bază a Statelor Unite din Iordania, soldat cu pierderi americane și atribuit de SUA mișcării Rezistența Islamică din Irak și brigăzilor Hezbollah Kataib, susținute de Iran.

Președintele american Joe Biden a subliniat că, deși SUA nu caută conflicte în Orientul Mijlociu, vor răspunde ferm oricărui act care le prejudiciază cetățenii. În același timp, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a menționat că țara sa nu va iniția un război, dar va reacționa puternic în cazul unei agresiuni.

În concluzie, situația din Yemen rămâne o zonă fierbinte a geopoliticii mondiale, cu implicații directe asupra stabilității regionale și a securității internaționale. Rămâne de văzut cum se va dezvolta acest conflict și care vor fi urmările pe termen lung ale acestor acțiuni militare.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;