Erupție Vulcanică Amenință Orașul Grindavik din Islanda: Locuitorii Evacuați și Turismul Afectat

Erupție Vulcanică Amenință Orașul Grindavik din Islanda: Locuitorii Evacuați și Turismul Afectat

Orașul Grindavik din Islanda se confruntă din nou cu pericolul iminent al unei erupții vulcanice, forțând evacuarea repetată a locuitorilor și închiderea stațiunii geotermale Blue Lagoon, una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării. Potrivit Biroului meteorologic islandez (IMO), o nouă fisură s-a deschis în peninsula Reykjanes, iar lava se îndreaptă acum periculos de aproape de casele din Grindavik.

Aceasta este cea de-a cincea erupție înregistrată în zonă după anul 2021, marcând o perioadă de activitate seismă sporită și provocând îngrijorări serioase cu privire la siguranța rezidenților și infrastructura orașului. În decembrie, o erupție anterioară a vulcanului din sistemul Svartsengi a dus la evacuarea completă a orașului și la închiderea temporară a Blue Lagoon. Deși orașul a fost salvat atunci, lava a ales o altă direcție, tensiunile rămân ridicate în urma noilor evenimente.

Autoritățile au luat măsuri de precauție, construind bariere de pământ și pietre pentru a proteja orașul, însă ultima erupție a depășit aceste apărări. Imaginile de la zborul de supraveghere al Gărzii de Coastă arată clar amenințarea ce se apropie, cu lava ajungând la doar 450 de metri de oraș. În urma unei serii de cutremure înregistrate în noiembrie și a daunelor majore cauzate de seisme, inclusiv crăpături profunde pe străzi, toți cei 4.000 de locuitori ai Grindavik au primit ordin să evacueze și să nu se întoarcă pentru următoarele trei săptămâni.

Situația din Islanda reamintește lumii întregi de puterea distructivă a naturii și de necesitatea unor măsuri de siguranță și pregătire în fața fenomenelor naturale extreme. Cu ochii ațintiți asupra Islandei, comunitatea internațională urmărește cu îngrijorare evoluția erupției și speră ca măsurile luate să protejeze viețile și bunurile cetățenilor din Grindavik.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;