Educația Financiară: Prioritatea Președintelui Klaus Iohannis pentru Viitorul Economic al României

Educația Financiară: Prioritatea Președintelui Klaus Iohannis pentru Viitorul Economic al României

Președintele României, Klaus Iohannis, a evidențiat importanța educației financiare ca pilon central în construcția unei societăți responsabile și prospere, în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Educației Financiare. Evenimentul, organizat de Banca Națională a României (BNR), a avut loc cu ocazia Zilei Educației Financiare și a subliniat nevoia adaptării la un mediu financiar din ce în ce mai complex, accentuat de siguranța digitală și de utilizarea responsabilă a produselor și serviciilor financiare.

Iohannis a transmis felicitări tuturor autorităților și entităților publice și private implicate în forum, remarcând importanța unei abordări multisectoriale și a parteneriatelor extinse pentru a atinge rezultate mai consistente în domeniu. De asemenea, a salutat eforturile BNR și Autorității de Supraveghere Financiară în ghidarea industriei financiar-bancare spre stabilitate și condiții favorabile pentru cetățeni.

Statisticile din 2023 indică faptul că 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară, o realitate îngrijorătoare care reflectă deficiențele acumulate în timp în domeniul instruirii financiare. Cu toate acestea, o mare majoritate a respondenților utilizează serviciile bancare online, ceea ce demonstrează un nivel bun de incluziune financiară, dar și o discrepanță notabilă față de nivelul de educație financiară.

Președintele a subliniat că pentru a gestiona riscurile financiare și a evalua măsurile de politică publică, cetățenii trebuie să fie înzestrați cu cunoștințele financiare necesare. În contextul creșterii fraudei online și a populismului economic, educația financiară devine esențială pentru dezvoltarea sustenabilă și pentru adoptarea unor politici economice responsabile.

În concluzie, Iohannis a încurajat dezvoltarea de programe extinse de educație financiară, accesibile tuturor categoriilor sociale, și a menționat introducerea educației financiare ca disciplină obligatorie în școli ca un prim pas în direcția corectă. Acest demers strategic este văzut ca o cale indispensabilă către autonomie financiară și prosperitate economică, contribuind la un viitor financiar mai sigur și mai incluziv pentru toți românii.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;