Descoperirea revoluționară a "plasticului viu": Cum va transforma acest material biodegradabil lupta împotriva poluării

Descoperirea revoluționară a "plasticului viu": Cum va transforma acest material biodegradabil lupta împotriva poluării

Oamenii de ştiinţă au făcut un pas uriaş în lupta împotriva poluării cu plastic, dezvoltând un material inovator, supranumit "plasticul viu", care are potenţialul de a revoluţiona industria şi de a proteja mediul înconjurător. Publicat în prestigiosul jurnal Nature Communications, studiul dezvăluie cum acest material biodegradabil, compus din bacterii, poate descompune plasticul la sfârşitul duratei sale de viaţă utilă.

Materialul-minune este realizat din poliuretan termoplastic şi spori bacterieni ai tulpinii Bacillus subtilis, o bacterie comună în sol. Această combinaţie unică permite materialului să se "autoconsume" după ce îşi îndeplineşte funcţia, reducând astfel impactul negativ asupra mediului. Procesul de fabricaţie implică amestecarea şi topirea sporilor cu granulele de poliuretan la temperaturi de 135 de grade Celsius.

Cercetările au arătat că, în condiţii de compostare, "plasticul viu" se biodegradează în proporţie de 90% în numai cinci luni, fără a necesita prezenţa microbi suplimentari. Această caracteristică îl face extrem de practic şi eficient, deoarece majoritatea materialelor plastice nu ajung în instalaţii de compostare specializate.

Jon Pokorski, profesor de nanoinginerie la Universitatea din California, San Diego, subliniază că sporii bacterieni au fost aleşi datorită rezistenţei lor la condiţii extreme şi că aceştia au fost modificaţi pentru a rezista la temperaturile necesare producţiei de polimeri. Deşi încă nu au fost studiate în detaliu rămăşiţele materialului degradat, cercetătorii sunt încrezători că sporii persistenţi sunt inofensivi, făcând referire la utilizarea comună a Bacillus subtilis în probiotice.

Momentan, studiul se axează pe producţia la scară de laborator, însă eforturile cercetătorilor sunt îndreptate către optimizarea procesului pentru producţia la scară industrială. Acest pas este crucial pentru ca "plasticul viu" să devină o soluţie reală şi accesibilă în lupta împotriva poluării cu plastic, o problemă care a atras atenţia ONG-urilor și a comunității internaționale.

Această descoperire reprezintă un exemplu remarcabil de inovaţie ştiinţifică ce poate avea un impact profund asupra protecţiei mediului şi a modului în care gestionăm deşeurile de plastic. Este un pas înainte spre o lume mai curată şi mai sustenabilă pentru generaţiile viitoare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;