CJUE Stabilește Supremația Deciziilor CCR și ICCJ în Materie de Prescripție Penală

CJUE Stabilește Supremația Deciziilor CCR și ICCJ în Materie de Prescripție Penală

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis o decizie crucială care clarifică poziția instanțelor din statele membre în cazul aplicării deciziilor curților constituționale naționale. Într-o ordonanță recent adoptată, CJUE a decis că instanțele din statele membre nu sunt obligate să lase neaplicate deciziile curților constituționale naționale, chiar și în situația în care aceste decizii duc la încetarea multor procese penale, inclusiv cele legate de acte de corupție, din cauza prescripției răspunderii penale.

Această hotărâre vine în urma unei solicitări de dezlegare din partea judecătorilor de la Curtea de Apel Brașov, care au cerut CJUE să clarifice situația nerespectării deciziilor Curții Constituționale Române (CCR) și Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) privind prescripția. Conform deciziei CJUE, instanțele naționale trebuie să respecte deciziile CCR și ICCJ, chiar dacă acestea au ca efect încetarea proceselor penale pentru corupție datorită prescripției.

Totuși, CJUE a subliniat că instanțele naționale sunt obligate să lase neaplicate standardele naționale de protecție care permit repunerea în discuție a întreruperii termenului de prescripție a răspunderii penale, în cazul unor acte de procedură intervenite înainte de invalidarea legislației naționale.

Decizia CJUE este în concordanță cu principiile stabilite anterior în cazul fraudelor la fondurile europene și reafirmă necesitatea respectării dreptului Uniunii Europene, precum și a deciziilor Comisiei Europene, în special Decizia 2006/929/CE privind mecanismul de cooperare și de verificare a progresului României în reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.

Această decizie a CJUE este un moment important pentru sistemul judiciar din România și pentru lupta împotriva corupției, subliniind importanța aplicării și respectării deciziilor curților constituționale și a dreptului Uniunii Europene.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;