Atacuri ale rebelilor houthi asupra unor nave în largul Yemenului ca răspuns la acțiunile Israelului

Atacuri ale rebelilor houthi asupra unor nave în largul Yemenului ca răspuns la acțiunile Israelului

Rebelii houthi din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri cu rachete asupra mai multor nave comerciale, inclusiv asupra unui pachebot elen, în largul coastelor Yemenului, conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Saree. Atacurile au fost descrise ca fiind o represalii pentru acțiunile militare ale Israelului în Rafah, Fâșia Gaza.

Nava Laax, navigând sub pavilionul Insulelor Marshall și operată de Grecia, a fost lovită de trei rachete și a suferit avarii semnificative, dar a reușit să își continue călătoria. Incidentul a avut loc la aproximativ 85 kilometri sud-vest de orașul-port yemenit Hodeidah. Conform rapoartelor, un membru al echipajului ar fi fost rănit în urma atacului.

În plus față de atacul asupra navei Laax, rebelii au afirmat că au atacat alte cinci nave în același context. Într-un comunicat separat, houthii au susținut că au doborât și o dronă americană MQ9 într-o "operațiune ostilă" deasupra Yemenului.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a confirmat distrugerea a două sisteme de lansatoare de rachete ale houthilor și doborârea a două drone deasupra Mării Roșii. Aceste evenimente survin într-un context în care Statele Unite, alături de Marea Britanie, au intensificat eforturile de a proteja navigația în această zonă strategică printr-o forță multinațională, înființată în decembrie, și prin lovituri asupra pozițiilor houthi din Yemen.

Atacurile asupra navelor în Marea Roșie și Golful Aden reprezintă o escaladare a tensiunilor în regiune, houthii declarând că vizează nave legate de Israel, dar și pe cele americane și britanice.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;