Atac Cibernetic la Scara Largă asupra Spitalelor din România: DIICOT Investighează, DNSC Avertizează Contra Plății Răscumpărării

Atac Cibernetic la Scara Largă asupra Spitalelor din România: DIICOT Investighează, DNSC Avertizează Contra Plății Răscumpărării

Un val de atacuri cibernetice a lovit sistemul medical din România, afectând activitatea a zeci de spitale și punând în alertă autoritățile naționale de securitate cibernetică. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a confirmat că atacatorii au cerut o răscumpărare de 3,5 BTC, aproximativ 157.000 de euro, însă recomandă instituțiilor să nu plătească și să nu ia legătura cu atacatorii.

Incidentul a început pe data de 10 februarie 2024, cu Spitalul de Pediatrie Pitești, extinzându-se rapid la alte unități medicale. Printre spitalele afectate se numără Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, Hunedoara, și Clinica Sante Călărași, o clinică privată.

DNSC a emis o serie de recomandări pentru spitalele care utilizează platforma Hipocrate, care include izolarea sistemelor afectate, păstrarea comunicărilor cu atacatorii pentru analize ulterioare și informarea imediată a angajaților, clienților și partenerilor de afaceri despre incident.

DIICOT a anunțat că a demarat cercetări în acest caz pentru acces ilegal la un sistem informativ, perturbarea funcționării acestuia și operațiuni ilegale cu dispozitive informatice, urmare a sesizărilor primite de la societăți comerciale care prestează servicii de mentenanță a sistemului informatic integrat al spitalelor publice.

Atacul a fost executat cu aplicația ransomware Backmydata, iar până în prezent, nu există indicii privind exfiltrarea datelor. În contextul acestor evenimente, este vitală conștientizarea importanței securității cibernetice și a măsurilor preventive în infrastructurile critice, cum sunt spitalele.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;