Amal Clooney, consilier special în ancheta CPI pentru mandate de arestare a liderilor israelieni și Hamas

Amal Clooney, consilier special în ancheta CPI pentru mandate de arestare a liderilor israelieni și Hamas

Avocata pentru drepturile omului, Amal Clooney, a oferit consultanță juridică ca parte a unui "grup de experți în drept internațional" într-o anchetă a Curții Penale Internaționale (CPI) care a implicat solicitarea de mandate de arestare împotriva unor lideri israelieni și ai Hamas. Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a recunoscut contribuția lui Clooney în evaluarea probelor legate de presupusele crime de război și crime împotriva umanității în Israel și Gaza.

Conform declarațiilor publicate de Fundația Clooney pentru Justiție, Amal Clooney a explicat că a fost abordată de procurorul CPI pentru a se alătura procesului de revizuire a probelor și analiza juridică. Comisia de experți juridici internaționali a ajuns la concluzia unanimă că instanța are jurisdicție asupra crimelor comise și că există motive rezonabile de a crede că atât liderii Hamas - Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Ismail Haniyeh, cât și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și ministrul său al apărării, Yoav Gallant, au comis crime de război și crime împotriva umanității.

Clooney, care este de asemenea avocat la Doughty Street Chambers din Londra, a fost criticată pentru lipsa de declarații publice privind conflictul din Gaza, dar a subliniat angajamentul său față de statul de drept și protecția civililor. Într-un articol de opinie pentru Financial Times, ea, alături de alți membri ai comitetului consultativ, a salutat decizia procurorului de a emite mandate de arestare ca fiind un moment important în istoria dreptului penal internațional și a exprimat speranța că investigațiile vor continua.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;