Transplant revoluționar: Rinichi de porc modificat genetic, implantat cu succes la un pacient uman

Transplant revoluționar: Rinichi de porc modificat genetic, implantat cu succes la un pacient uman

Într-o procedură medicală fără precedent, o echipă de chirurgi din Statele Unite a reușit să realizeze un transplant de rinichi de la un porc modificat genetic la un pacient uman aflat în viață. Massachusetts General Hospital din Boston a fost scena acestui moment istoric, care deschide noi posibilități pentru miile de pacienți aflați pe liste de așteptare pentru un transplant de organe.

Richard Slayman, pacientul de 62 de ani, se recuperează bine după operație și este optimist în privința viitorului. El a recunoscut că a fost bine informat despre avantajele și riscurile intervenției și a considerat-o o oportunitate de a se ajuta pe sine, dar și de a oferi speranță altora. În Statele Unite, peste 100.000 de persoane așteaptă un transplant, iar rinichiul este organul cel mai des solicitat.

Această realizare este un pas major în domeniul xenotransplanturilor, adică transplantul de organe de la animale la oameni. Deși anterior au existat cazuri de transplant de rinichi și inimă de la porci modificați genetic, acestea au fost fie la pacienți în moarte cerebrală, fie la pacienți în viață care ulterior au murit. Modificările genetice sunt esențiale pentru a scădea riscul de respingere a organului de către organismul uman.

Prima intervenție de acest fel a avut loc în septembrie 2021, când un rinichi de porc a fost transplantat unui pacient în moarte cerebrală. Acum, cu succesul transplantului efectuat pe un pacient în viață, se deschid noi orizonturi pentru medicina transplantului și se oferă o rază de speranță pentru cei care așteaptă un donator compatibil.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;