Tensiuni la Granița Iran-Pakistan: Confruntări Aeriene și Victime Civile în Escaladarea Conflictului

Tensiuni la Granița Iran-Pakistan: Confruntări Aeriene și Victime Civile în Escaladarea Conflictului

Într-o serie de evenimente care marchează o escaladare periculoasă a tensiunilor în regiune, Pakistanul a răspuns la un atac iranian pe teritoriul său printr-o serie de lovituri aeriene împotriva unor grupuri armate pe teritoriul Iranului. Această confruntare militară transfrontalieră a avut ca rezultat victime civile, inclusiv moartea a doi copii nevinovați și rănirea altor trei fete în Pakistan, potrivit Ministerului de Externe pakistanez.

Conform unor surse neoficiale, forțele aeriene pakistaneze au vizat taberele separatiste Baluch din Iran, efectuând atacuri asupra a cel puțin șapte tabere situate în interiorul teritoriului iranian. Aceste lovituri vin la mai puțin de 24 de ore după ce Iranul a folosit rachete și drone pentru a lovi două baze ale grupării Jaish al-Adl în provincia Baluchistan din Pakistan, acțiune care a fost descrisă de către MAE pakistanez ca o încălcare neprovocată a spațiului său aerian.

Ministerul de Externe al Pakistanului a emis un comunicat în care menționează că operațiunea a fost o acțiune de autoapărare, menită să urmărească propria securitate și interesele naționale ale Pakistanului. De asemenea, a subliniat respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Iranului, în timp ce a justificat acțiunile sale ca fiind necesare pentru a combate amenințările teroriste.

De partea cealaltă, Iranul a raportat că rachetele pakistaneze au lovit un sat din provincia Sistan-Baluchistan, provocând moartea a trei femei și patru copii, toți non-iranieni. Teheranul a insistat că ținta inițială a fost grupul terorist Jaish al-Adl, care a efectuat mai multe atacuri pe teritoriul iranian în ultimii ani.

Aceste acțiuni reprezintă cea mai gravă intruziune transfrontalieră între Iran și Pakistan din ultimii ani și ridică semne de întrebare serioase cu privire la stabilitatea regiunii. Ambele țări și-au rechemat ambasadorii, un semn clar al deteriorării relațiilor diplomatice.

Urmăriți-ne pentru ultimele actualizări privind această situație tensionată și consecințele pe care le-ar putea avea pentru securitatea regională.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;