Rusia acceptă retragerea forțelor sale militare din mai multe regiuni ale Armeniei

Rusia acceptă retragerea forțelor sale militare din mai multe regiuni ale Armeniei

Președintele rus Vladimir Putin a consimțit la retragerea forțelor militare și a polițiștilor de frontieră ruși din diverse regiuni ale Armeniei, la solicitarea guvernului de la Erevan. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a precizat că această decizie a fost luată în urma unei întâlniri între Putin și premierul armean Nikol Pașinian la Moscova.

Retragerea, care include și polițiștii de frontieră de pe principalul aeroport din Erevan începând cu 1 august, pune capăt unei prezențe militare ruse de durată în regiunea Caucazului de Sud, consolidată în urma conflictului din Nagorno-Karabah. În ciuda acestei măsuri, forțele ruse vor continua să asigure securitatea frontierelor Armeniei cu Turcia și Iranul, conform cererilor Erevanului.

Această schimbare survine în contextul în care relațiile dintre Armenia și Rusia au fost tensionate în ultimele luni, în special după ce trupele ruse de menținere a păcii nu au intervenit în timpul unei ofensive a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah anul trecut. Armenia a exprimat nemulțumiri față de această inacțiune și a început să se orienteze mai mult spre Occident.

Decizia de retragere a fost confirmată după o întâlnire bilaterală între liderii celor două țări, care a avut loc în marja summitului Uniunii Economice Eurasiatice, marcând un moment important în relația dintre Rusia și Armenia.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;