Negocieri tensionate pentru pace: Propunerea Hamas de armistițiu și reacția fermă a Israelului

Negocieri tensionate pentru pace: Propunerea Hamas de armistițiu și reacția fermă a Israelului

În contextul unui conflict prelungit și devastator, mișcarea islamistă Hamas și-a exprimat disponibilitatea de a intra într-un armistițiu temporar cu Israelul, propunând un plan de pace structurat în trei faze, care să ducă la o încetare a focului de 135 de zile. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric această ofertă, insistând pe distrugerea totală a organizației islamiste.

Propunerea Hamas, dezvăluită de Reuters, include eliberarea tuturor ostaticilor și retragerea completă a trupelor Israelului din Fâșia Gaza. Fazele armistițiului presupun inițial eliberarea femeilor și copiilor palestinieni deținuți în schimbul ostaticilor israelieni, urmată de negocieri indirecte și, în final, un schimb de rămășițe umane între cele două părți.

Această propunere vine în urma unei oferte anterioare mediate de Qatar și Egipt, cu implicarea secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. În ciuda optimismului exprimat de Blinken și de membrii Hamas, care au subliniat dorința de a opri agresiunea și de a asigura un armistițiu durabil, Israelul rămâne ferm pe poziție.

Netanyahu a subliniat că singura soluție este victoria absolută asupra Hamas, menționând că orice concesie ar invita la mai multe atacuri și ar reprezenta un dezastru pentru Israel. Premierul israelian a estimat că o victorie totală este la îndemână și că războiul va fi câștigat în câteva luni, nu ani.

Confruntările din Fâșia Gaza au dus până acum la pierderi umane semnificative, cu mii de palestinieni uciși și răniți, majoritatea civili, și o situație umanitară gravă. În ciuda acestor realități, Netanyahu și-a reafirmat angajamentul față de distrugerea Hamas și a criticat comunitatea internațională pentru previziunile sale privind eșecul ofensivei terestre.

În timp ce negocierile continuă și lumea așteaptă cu sufletul la gură o soluție diplomatică, Israelul se pregătește pentru noi operațiuni militare, iar viitorul păcii în regiune rămâne incert.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;