Japonia Confruntată cu Recesiunea: Pierde Titlul de a Treia Economie Mondială în Favorea Germaniei

Japonia Confruntată cu Recesiunea: Pierde Titlul de a Treia Economie Mondială în Favorea Germaniei

Japonia, odată recunoscută ca a treia cea mai mare economie a lumii, se confruntă acum cu o situație economică dificilă, intrând într-o recesiune neașteptată la finalul anului trecut. Această schimbare a clasamentului economic mondial vine după ce Produsul Intern Brut (PIB) al țării a scăzut cu 0,4% în ultimul trimestru din 2023, o cifră mult mai slabă decât estimările inițiale care prevedeau o creștere de 1,4%.

Această scădere a PIB-ului, urmată de o cădere de 3,3% în trimestrul precedent, a propulsat Germania pe locul trei, lăsând Japonia în urmă. Această recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de scădere economică, a surprins pe mulți, inclusiv pe analiștii de la Reuters, care acum anticipează posibile schimbări în politica Băncii Centrale a Japoniei.

Banca Japoniei, care de zeci de ani menține o politică monetară laxă, ar putea fi forțată să reconsidere măsurile de stimulare economică în fața acestor date economice dezamăgitoare. Deși în 2016 a fost introdusă o rată negativă a dobânzii pentru a încuraja cheltuielile și investițiile, rezultatele recente ar putea întârzia orice decizie suplimentară privind costul împrumutului.

Economiștii sunt de părere că economia Japoniei va continua să se miște lent, în absența unor factori care să stimuleze creșterea. Cu o cerere slabă din China, consum intern redus și producție scăzută, perspectivele de redresare rapidă sunt sumbre. În acest context, toți ochii sunt îndreptați acum către Banca Japoniei și guvernul nipon pentru a vedea cum vor răspunde la această criză economică neașteptată.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;