Investigația Parchetului European asupra negocierilor vaccinurilor COVID-19: "Pfizergate" și implicațiile sale

Investigația Parchetului European asupra negocierilor vaccinurilor COVID-19: "Pfizergate" și implicațiile sale

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a preluat o anchetă de amploare care vizează negocierile pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, desfășurate între președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Ancheta, supranumită "Pfizergate", examinează acuzații serioase de "interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese".

Investigația inițială a fost lansată de autoritățile belgiene, după o plângere penală depusă de lobbyistul Frédéric Baldan, susținută ulterior de guvernele ungar și polonez. În centrul anchetei se află un schimb de mesaje text între von der Leyen și Bourla, care a precedat încheierea unui acord masiv pentru vaccinurile UE, în timpul pandemiei de COVID-19.

Contractul în cauză, încheiat în 2021, a fost inițial considerat un succes pentru von der Leyen, dar ulterior a ridicat semne de întrebare, mai ales după dezvăluirile Politico despre dozele de vaccin irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro. În România, un caz similar a dus la urmărirea penală a foștilor oficiali guvernamentali pentru achiziția excesivă de vaccinuri, iar Pfizer a intentat un proces împotriva statului român pentru încălcarea contractului de achiziție.

Investigația EPPO pune sub semnul întrebării rolul lui von der Leyen în acordul de peste 20 de miliarde de euro și vine într-un moment delicat pentru președinta Comisiei Europene, care își pregătește campania pentru un al doilea mandat. Deși Comisia Europeană a refuzat să dezvăluie conținutul sau existența sms-urilor, presiunile cresc pentru mai multă transparență și răspundere.

Consecințele "Pfizergate" sunt semnificative, nu doar pentru implicarea financiară masivă, dar și pentru impactul potențial asupra încrederii publice în instituțiile UE și procesele de achiziție. EPPO, cu mandatul său paneuropean de investigare a infracțiunilor financiare, are acum sarcina de a aduce lumină asupra acestui caz complex, care îmbină aspecte juridice, politice și financiare.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;