Institutul „Elie Wiesel” Critică Decizia BOR de Canonizare a Clericilor cu Trecut Legionar

Institutul „Elie Wiesel” Critică Decizia BOR de Canonizare a Clericilor cu Trecut Legionar

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a exprimat dezaprobarea față de decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de a propune pentru canonizare unor clerici cu un trecut controversat. Într-un comunicat de presă, institutul a condamnat includerea în procesul de canonizare a clericilor care au avut opinii antisemite sau au fost susținători ai mișcării legionare în perioada anilor '30 și '40.

Dintre clericii menționați, Ilarion Felea, Ilie Lăcătuşu și Dumitru Stăniloae sunt acuzați că au promovat ideologia legionară și au făcut parte din structura de conducere a acestei mișcări. Institutul „Elie Wiesel” a prezentat detalii din biografiile acestor persoane, subliniind rolul lor în promovarea fascismului și a valorilor contrare eticii creștine.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a inclus pe lista de canonizări 16 sfinți români, printre care și părinții Arsenie Boca, Dumitru Stăniloae sau Ilie Cleopa, dar și persoane cu afiliații legionare, fapt ce a stârnit controverse. Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a comentat pentru G4Media.ro, menționând trecutul legionar al unora dintre cei propuși pentru canonizare.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;