Fitch Revizuiește în Scădere Perspectiva Economică a Chinei Pe Fondul Riscurilor Financiare

Fitch Revizuiește în Scădere Perspectiva Economică a Chinei Pe Fondul Riscurilor Financiare

Agenția de evaluare financiară Fitch a modificat perspectiva ratingului suveran al Chinei de la stabilă la negativă, sugerând astfel posibilitatea unei viitoare revizuiri în scădere a ratingului pe termen mediu. Această decizie reflectă preocupările agenției legate de riscurile financiare care planează asupra celei de-a doua economii a lumii.

Conform rapoartelor agenției, se preconizează că deficitul guvernamental al Chinei va crește de la 5,8% din PIB în 2023 la 7,1% în 2024, marcând cel mai înalt nivel din 2020, când măsurile stricte impuse pentru combaterea pandemiei au avut un impact semnificativ asupra economiei. În ciuda acestei perspective sumbre, ratingul pe termen lung al Chinei rămâne stabil la "A plus".

Fitch anticipează o încetinire a creșterii PIB-ului Chinei la 4,5% în 2024, în contrast cu estimările mai optimiste ale Fondului Monetar Internațional. Această revizuire subliniază îngrijorările legate de tranziția Chinei către un model de creștere economică mai sustenabil, în contextul unor incertitudini economice crescute.

Ministerul de Finanțe al Chinei a exprimat regretul față de această revizuire, susținând că Fitch nu a luat în considerare în mod adecvat efectele pozitive ale stimulentelor fiscale asupra creșterii economice și stabilizării gradului de îndatorare macroeconomică.

Această schimbare de perspectivă de la Fitch subliniază provocările cu care se confruntă China în menținerea stabilității financiare și a unei creșteri economice robuste, în timp ce se adaptează la noile realități globale și interne.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;