Diplomație culinară: Desertul "le russe" înlocuit la masa președinților Macron și Xi Jinping

Diplomație culinară: Desertul "le russe" înlocuit la masa președinților Macron și Xi Jinping

Într-un gest de diplomație culinară, președintele francez Emmanuel Macron și omologul său chinez, Xi Jinping, au evitat un posibil incident diplomatic prin înlocuirea unui desert cu conotații rusești din meniul unei mese oficiale. Desertul în cauză, cunoscut sub numele de "le russe", este o prăjitură tradițională din regiunea Pirineilor, compusă din biscuiți cu migdale și praline, și a fost înlocuită cu o tartă cu afine.

Decizia de a schimba desertul a fost luată în contextul tensionat al războiului din Ucraina și al relațiilor complexe dintre China, Rusia și Occident. "Le russe", o specialitate a patiseriei Artigarrède, care deține rețeta originală din 1920, a fost introdusă în bucătăria Palatului Élysée de către François Mitterrand și a fost servită de succesorii săi, Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy, la numeroase întâlniri oficiale.

Meniul, propus de Éric Abadie, prietenul președintelui Macron și proprietarul restaurantului din Trecătoarea Tourmalet, a inclus și alte feluri tradiționale din Pirinei, cum ar fi "garbure" (o supă locală), "umăr de miel confit" cu jambon de porc negru din Bigorre, fasole din Tarbais și ceapă, precum și un platou de brânzeturi Dominique Bouchait.

Această modificare a meniului ilustrează importanța detaliilor în întâlnirile la cel mai înalt nivel și modul în care chiar și alegerea unui desert poate avea implicații diplomatice. În cele din urmă, masa a fost un succes, iar discuțiile dintre cei doi lideri au putut continua fără a fi umbrite de un posibil pas greșit culinar.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;