Despăgubire de 145.000 de euro pentru o cercetătoare infectată cu HIV la Universitatea din Geneva

Despăgubire de 145.000 de euro pentru o cercetătoare infectată cu HIV la Universitatea din Geneva

Un caz neobișnuit a avut loc în lumea academică europeană, când o cercetătoare italiană a fost infectată cu virusul HIV în timpul unui schimb de studenți Erasmus la Universitatea din Geneva. Incidentul, care a avut loc în 2011, a fost adus recent în atenția publicului după ce tânăra a primit o despăgubire de 145.000 de euro din partea instituției elvețiene.

Tânăra, a cărei identitate nu a fost făcută publică, efectua cercetări pentru teza sa de licență când a fost expusă la virus. Deși nu s-a simțit rău și a continuat să ducă o viață normală, în 2019, când a încercat să doneze sânge, analizele au arătat că era seropozitivă. O secvențiere genetică ulterioară a confirmat că virusul contractat era identic cu tulpinile studiate în laboratorul din Geneva.

După descoperire, cercetătoarea a intrat într-un proces judiciar împotriva universității, care s-a încheiat printr-un acord amiabil. Universitatea din Padova, unde cercetătoarea și-a continuat studiile, a confirmat că acordul a inclus renunțarea la procedurile judiciare în schimbul sumei menționate.

Cazul a stârnit îngrijorări cu privire la protocoalele de siguranță din laboratoarele de cercetare și a subliniat importanța măsurilor stricte de protecție pentru cercetători. Deși Universitatea din Geneva nu a comentat public situația, incidentul servește drept un memento grav pentru comunitatea științifică internațională.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;