Adio, maestre! Constantin Cojocaru, un simbol al scenei teatrale românești, s-a stins din viață

Adio, maestre! Constantin Cojocaru, un simbol al scenei teatrale românești, s-a stins din viață

Lumea teatrului românesc este în doliu după ce a pierdut unul dintre cei mai talentați și apreciați actori ai săi, Constantin Cojocaru, care a decedat la venerabila vârstă de 78 de ani. Născut într-o zi de Paști, pe 6 mai 1945, Constantin Cojocaru a lăsat în urma sa un patrimoniu cultural inestimabil și amintiri prețioase pentru iubitorii de teatru.

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1966, cariera sa a început la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, pentru ca din 1975 să devină o figură emblematică a Teatrului Odeon. A lucrat alături de regizori de renume precum Dinu Cernescu, Alexa Visarion și Alexandru Dabija, iar printre ultimele sale roluri memorabile se numără aparițiile în piesele „Gaițele” de Al. Kirițescu, „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy și „Jurnalul lui Robinson Crusoe” după Gellu Naum.

Într-un interviu acordat acum trei ani, maestrul Cojocaru își descria dragostea pentru artă și viață în cuvinte care vor rămâne ecou în inimile celor care l-au cunoscut: „Dacă aș fi un fenomen al naturii, aș fi… ploaia de vară liniștită, cu fulgere și trăznete care nu te mai înfricoșează, dar au ceva estetic impecabil. Dacă aș fi o stare… starea de drag. Dacă aș fi un verb… aș fi verbul a iubi”.

Teatrul Odeon, locul unde a strălucit ani de zile, a anunțat cu mare tristețe decesul actorului, iar slujba de înmormântare va avea loc luni, la Cimitirul Eternitatea, unde publicul îi va putea aduce un ultim omagiu.

În aceste momente de tristețe, gândurile noastre se îndreaptă către familia îndurerată. Teatrul românesc își ia rămas bun de la un mare artist, iar mesajul transmis de colegii săi de la Teatrul Odeon este unul simplu și profund: „Dumnezeu să îl odihnească cu cei drepți!”.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;